به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاري "مهر"، صبح ديروز نشست تخصصي همايش صفي الدين ارموي با حضور مهيمانان خارجي و خبرنگاران رسانه هاي گروهي در محل موسسه فرهنگي - هنري صبا برگزار شد.
در اين نشست ژولين وايس از فرانسه در پاسخ سوال يكي از خبرنگاران در خصوص شخصيت صفي الدين ارموي و تاثيرگذاري موسيقايي او بر موسيقي ملل گفت: من به شخصه ارزش خاصي براي اين شخصيت هنرمند جهان اسلام قائلم و بر همين اساس حدود 27 سال پيش تصميم گرفتم كه به طور كل موسيقي غرب را كنار گذاشته و با سمت موسيقي سنتي ايراني بروم، درست از همان زمان بود كه صفي الدين ارموي را به عنوان يكي از بنيان گذاران برجسته مقام در موسيقي جهان اسلام است، شناختم از همان زمان سعي داشتم در نواختن ساز قانون نظريات صفي الدين ارموي را در آن بگنجانم.
يالجين تو را از تركيه نيز در ادامه اين جلسه گفت: اهميت صفي الدين ارموي در موسيقي قبل از خود داشته است و سيستمي را مطرح مي كند كه تعادل و توازني بين صداها ايجاد مي كند.
او در ارتباط با شخصيت فرامليتي صفي الدين ارموي گفت: صفي الدين ارموي با آنكه در اروميه متولد شده اما متعلق به مليت خاصي نيست، بلكه يك انديشمند چند مليتي است شيوه اي كه وي در موسيقي ابداع كرد مورد استفاده تمام اقوام از جمله عربها، تركها و ... است.
بولنت آكسوي از تركيه نيز در تاييد سخنان تورا گفت: موسيقي علمي است كه در آن صحبت از ناسيوناليسم و ملي گرايي زياد مي شود، در صورتي كه من صفي الدين را مثل فارابي و عبدالقادري مراغه اي به كل جهان اسلام نسبت مي دهم: ندا ابومراد از لبنان هم درباره نظام موسيقي صفي الدين گفت: مادر سيستم موسيقي صفي الدين تكوين يك نظام موسيقايي واحد را مي بينيم كه در واقع اين سيستم عدم هماهنگي كه در قبل از دوره وي در نظام موسيقي وجود داشت را به صورت يكپارچه كرد: وي در ادامه افزود: من ارموي را نمونه وحدت فرهنگي بين قوم هاي مختلف مي بينم.
پرفسور ژان دورينگ رييس انجمن ايرانشناسي فرانسه در ايران در رابطه با تاثير موسيقي صفي الدين بر موسيقي ايران، گفت: به شخصه معتقدم كه موسيقي ايران تا حدودي از نظام موسيقي صفي الدين ارموي الهام گرفته است و در مورد موسيقي آذربايجان هم باز تاثيرات بسياري از نظام موسيقي ارموي ديده مي شود.
در ادامه ثريا آقايوا از تركيه درباره تاثير موسيقي صفي الدين بر موسيقي بر موسيقي آذربايجان گفت: موسيقي آذربايجان تاثيرات فراواني از نظام موسيقي صفي الدين گرفته است به طوري كه در نواختن سازتار ما از سيستم مقام صفي الدين استفاده مي كنيم. ولي براي اينكه تاثيرات بيشتر موسيقي او بر موسيقي آذربايجان پيدا كنيم نياز به تحقيقات بيشتري در اين زمينه وجود دارد.
دكتر محمود قطاط از تونس هم در ادامه خاطر نشان ساخت: بهتر است اين مسائل تئوري و نظري را در موسيقي به عمل واگذار كنيم، به زعم من موسيقي تركي، عربي و ايراني همه از يك خانواده هستند و ما مي توانيم آنها را در يك گروه موسيقايي بگنجانيم. اميدوارم اين بحثها و اين كنفرانسها ادامه پيدا كند تا ما نظريات متفاوتي روبرو شويم كه از اين طريق بتوانيم بهتر به ارموي و آراء او توجه كنيم و به كار بريم.
وي در ادامه گفت: اين همايش به من ثابت كرد كه ما نبايد صرفا به نظريه بسنده كنيم، بلكه بايد اين نظريه ها را در هم آميخته كنيم و نتيجه آن را ببينيم.
يالجين تورا در پاسخ به سوال تاثيرات موسيقي ارموي بر موسيقي كليسايي گفت: به نظر من ارموي تاثيرات زيادي بر موسيقي كليسايي گذاشته استم ولي فكر مي كنم تاثيرات بيشتر در اين زمينه از زمان فارابي رخ نمايانده است.
بولنت آكسوي در ادامه جلسه افزود: فكر مي كنم اين تاثيرات مستقيم صفي الدين ارموي بر روي موسيقي كليسايي نباشد ولي ما در تركيبي از ملوديهاي تركي تاثيرات موسيقي مقامي را بر موسيقي كليسايي كاملا مشاهده مي كنيم. گمان مي كنم كه سوريه اي ها نيز از همين موسيقي مقامي استفاده مي كنند.
روابط عمومي فرهنگستان اعلام كرد: همايش صفي الدين ارموي روز چهارشنبه 30 دي ماه در محل زادگاه - اروميه به كار خود پايان خواهد داد.
نظر شما